TEK megnyitó

Megalakult a Terrorelhárítási Központ

2010. szeptember 01.

Ma első ízben alakult önálló terrorelhárítási központ Magyarországon, mely elemzi, értékeli az ország terrorfenyegetettségének helyzetét, védi az államfőt és kormányfőt, feladatai közé tartozik a terrorcselekmények, emberrablások felderítése. A kor biztonsági kihívásainak megfelelő intézmény létrehozásának előkészületeiben Hankiss Ágnes, a Fidesz európai parlamenti képviselője is közreműködött.

A miniszterelnök Hajdu Jánost szerdai hatállyal nevezte ki a Terrorelhárítási Központ főigazgatójává. Pintér Sándor belügyminiszter a fővárosi Maléter Pál laktanyában tartott alakuló állománygyűlésen adta át Hajdu János rendőr dandártábornoknak a Terrorelhárítási Központ alapító okiratát, ezzel hivatalosan is megalakult a szervezet.
Orbán Viktor miniszterelnök a központ megnyitóján tartott beszédében hangsúlyozta, hogy egy fejlett és erős országhoz ma már elengedhetetlen a jól szervezett, jól felszerelt és kiválóan kiképzett emberekből álló, önálló terrorelhárítási központ. „Mától Magyarország e tekintetben is modern országnak számít” – emelte ki a miniszterelnök a Terrorelhárítási Központ (TEK) ünnepélyes alakuló állománygyűlésén.
A kormányfő szerint a kilenc évvel ezelőtt a világot alapjaiban megváltoztató New York-i terrortámadás után kijelenthető, hogy a világban globális és korszakos átrendeződés zajlik hatalmi, politikai, gazdasági és katonai értelemben egyaránt. Az újonnan formálódó világrendben alapvetően megváltoznak a biztonság, illetve a nemzetbiztonság feltételei is.

Az új alakulat tagjait Orbán Viktor kiváló, különleges képességű, tapasztalt szakembereknek nevezte, akik mostantól Magyarország és a magyar emberek biztonságának kiemelt felelősséget viselő egyenruhásai, védelmezői.
A TEK ünnepélyes alakuló állománygyűlésén felszólalt Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorelhárítási koordinátora is, aki arról beszélt, hogy a szeptember 11-i terrortámadás, valamint a 2009-es detroiti eseményekről szóló jelentések világítottak rá arra, hogy nem volt megfelelő a belbiztonsági szervek közötti információáramlás, továbbá ezeket ki kellett volna egészíteni a magánszektor − elsősorban a bankszektor – adataival. Mint mondta, információdarabkák voltak, amelyeket egymással nem kötöttek össze.
Gilles de Kerchove utalt arra, hogy volt alkalma megismerni a TEK-et, a központ szervezeti felépítése és feladatköre egyértelmű, a központban integrálódik a megelőzés, a felderítés és a megsemmisítés, így az információáramlás felgyorsul. A nyugat-európai országok többségében terrortámadás után jöttek létre jelentős terrorellenes szervezetek, így szerinte Magyarország egyike az elsőknek, amely felismerte a jelentőségét, hogy egy jó struktúrában létező, hatékonyan működő szervezet segíteni tud a tragédia megelőzésében. „Örülök annak, hogy lehetőségem nyílt a magyar TEK struktúrájának és feladatainak előzetes megismerésére és örömömre szolgál, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr Hajdu Jánost nevezte ki az intézmény vezetésére. Korábban többször volt alkalmam személyesen találkozni vele Brüsszelben és örültem annak, hogy világos elképzelései vannak a terrorelhárítás és -megelőzés megfelelő módjáról.” – emelte ki a koordinátor.

A Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló, augusztusban közzétett rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv. A központ védi a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is, emellett elemzi és értékeli az ország terrorfenyegetettségének helyzetét is. Feladata a következő bűncselekmények felderítése és megszakítása: terrorcselekmény, emberrablás, légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése. Ugyancsak feladata – a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére – a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személy elfogása, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítása, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévők elfogása. A Terrorelhárítási Központ mindemellett elemzi és értékeli az ország terrorfenyegetettségének helyzetét is.