Posted on

Elhunyt Hankiss Ágnes

Mély fájdalommal búcsúzunk Dr. Hankiss Ágnestől, a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet alapító Igazgatójától.

Hankiss Ágnes alapító igazgatóként három fő kutatási programot indított el: a Hatalom és kultúra a kommunista állambiztonság eddig feltáratlan összefüggéseit mutatja be, a Szellemtörténet a magyarságot és európaiságot termékenyen ötvöző gondolkodók, írók életművének felmutatására vállalkozik, a Biztonságkutatás, pedig a korunkat aktuálisan érintő veszélyeket, stratégiákat tárja fel. Az Intézet öt éve indított folyóirata az Arc és Álarc is a kutatási programokra építve, azonos című rovatokkal jelentkezik.

Hankiss Ágnes vezetése, azaz több mint húsz év alatt hatvan könyv, kiadvány, művészeti album látott napvilágot. Kiemelkedő jelentőségű volt a rendszerváltás forgatókönyveit feltáró két konferencia is, amelyekre 2002- 2003-ban került sor Kísértő múlt I-II. címmel.

Intézeti munkája és eredményei mellett Hankiss Ágnes az 1990-es évektől a 2000-es évek végéig a Magyar Rádió Közalapítvány, majd a Duna TV kuratóriumi elnökségeinek tagja volt, a magyar kultúra belgiumi bemutatkozását szolgáló, 1999-ben megrendezett Europalia ’99 Hungaria rendezvénysorozat kormánybiztosa, valamint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke.

2003 és 2008 között a Hír TV és az Echo TV több politikai beszélgetős magazinjának is a műsorvezetője volt. 2009 és 2014 között európai parlamenti képviselőként dolgozott, 2016 óta pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense és a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetője volt.

1989-ben „A Jövő Irodalmáért” díjat, 1992-ben József Attila-díjat, 2018-ban a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott.